Slovenci smo pregovorno marljivi in znamo zaslužiti denar. Zato ni presenetljivo, da imamo na bankah kar 25 milijard evrov.

 

Ker je pravkar minil svetovni dan varčevanja, sem se odločil, da preverim, kako pametno je varčevanje v obliki bančnih depozitov.

 

V časniku Finance so poročali, da je v zadnjih dveh letih zaradi inflacije iz bank izpuhtelo kar 4,5 milijarde evrov kupne moči.

 

Ker varčevalci na bankah izgubljajo kupno moč, so se nekatere izmed njih že odzvale s povečanjem obrestnih mer na depozite.

 

Pa je to dovolj, da zadržijo varčevalce, ki vse bolj pogledujejo k bolj donosnim naložbam?

 

Najvišja obrestna mera za depozit v Sloveniji trenutno znaša 2,8% kar je precej več, kot so nam v zadnjih letih ponujale naše banke.

 

Vendar pa smo imeli v zadnjih petih letih povprečno letno inflacijo v višini kar 4,22%. Govorim seveda o statistični inflaciji in ne realni, ki je bila roko na srce še dosti višja.

 

Jasno je, da ob taki rasti cen, naša kupna moč kljub višjim obrestnim meram z leti pada.

 

V spodnji razpredelnici lahko vidimo, da lahko z vztrajanjem v bančnih depozitih na ta način v petih letih izgubimo več, kot si mislimo.

Kljub temu, da varčujemo in se denarju odrečemo za dobo 5 let, bo njegova kupna moč ob izteku depozita za kar 7% nižja kot je danes.

 

Logično je, da se zato vse več Slovencev odloča za naložbe v delnice in kriptovalute, kjer so donosi lahko bistveno višji.

 

Še vedno pa je veliko takih, ki se dobro zavedajo, da bi morali svoj denar investirati, ampak za to nimajo dovolj znanja ali pa se bojijo vlagati v naložbe, ki jih ne poznajo dovolj.

 

Slovenci smo pri vlaganju denarja zelo previdni in prav je tako.

 

Ne smemo pa si dovoliti, da zaradi previdnosti ostanemo pasivni in vztrajamo v depozitih, kjer že leta 100 odstotno izgubljamo kupno moč.

Zato vas vabim, da si prenesete brezplačno e-knjigo, kjer boste izvedeli vse, kar rabite vedeti za uspešno vlaganje v kriptovalute.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja