Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

KAKO KUPITI BITCOIN

Informativna vsebina, ki kratko in jedrnato predstavi kako kupiti Bitcoin.

Kljub temu, da kriptovalute dobivajo ogromno pozornosti v finančnem in investicijskem svetu, veliko ljudi še vedno ne ve kako kupiti Bitcoin. Odgovor na to, kako kupiti bitcoin je povsem enostaven – dovolj je že to, da si naložimo katero izmed mobilnih aplikacij.

Ker je kriptovalut na trgu ogromno, je pomembno, da vemo katere so vredne naše investicije.

Na prihodnjih straneh vam bomo razložili vse o tem, kako kupiti bitcoin.

KLJUČNE INFORMACIJE

  • Za nakup bitcoina potrebujete bitcoin denarnico (ang. Bitcoin wallet).
  • Klasične metode plačila kot so kreditne kartice, bančno nakazilo in debitne.
  • Bitcoinu cena niha, profit od trgovanja pa je neobdavčen.

KAJ POTREBUJEM ZA NAKUP BITCOINA?

Digitalna denarnica (ang. Digital Wallet)

Če želite zaključiti transakcijo, potrebujete program, ki se mu reče “denarnica”. Pri tem ne gre za fizično denarnico (tako kot bitcoin ni dejansko fizični kovnec).

Gre za zapleten matematični algoritem, sestavljen iz “javnih ključev” (lokacija na katero transakcijo polagamo oz. jo z nje dvigujemo) in “privatnih ključev” (geslo, ki ga potrebujete, za to da lahko kupite ali prodate bitcoin v denarnici).

Privatni ključ naj bo skrbno varovano geslo, ki ga uporabljate zgolj za trgovanje.

Za dodatno varnost lahko poskrbite tako, da ne shranjujete vašo denarnico na spletu, pač pa “offline”.

Bolje je, da bitcoin denarnice ne uporabljate za dolgoročno shranjevanje – uporabljajte varovane denarnice z bolj kompleksnimi varnostnimi sistemi.

Bitcoin denarnica

VARNA INTERNETNA POVEZAVA

Če ste se odločili, da boste trgovali z bitcoinom preko spleta, pazite kje boste to počeli in kje boste dostopali do svoje digitalne denarnice.

Trgovanje z bitcoinom na nevarovanih in javnih omrežjih ni priporočljivo, saj ste tako bolj izpostavljeni napadom s strani hekerjev.

BANČNI RAČUN, DEBITNE IN KREDITNE KARTICE

Ko si zagotovite svojo bitcoin denarnico lahko uporabljate tradicionalne metode plačila za nakup bitcoina na bitcoin borzi.

Ob transakciji so bitcoini nakazani v vašo denarnico, možnosti plačila za nakup pa se razlikujejo, saj so odvisna od zakonodaje in izbire borze.

Prednosti posamezne metode plačila se razlikujejo od borze do borze. Na primer, medtem ko so kreditne kartice med najbolj uporabniku prijaznimi metodami plačila, je ponavadi potrebno opraviti postopek identifikacije, poleg tega pa so lahko stroški transakcije višji kot pri ostalih metodah.

Po drugi strani, lahko izberete bančno nakazilo, ki ima manjše stroške transakcije, toda čas transakcije je dosti daljši.

BITCOIN BORZA

Naslednji korak pri misiji “Kako kupiti bitcoin”, je da se odločimo kje bomo dejansko kupili bitcoin.

Bitcoin in ostale kriptovalute lahko kupimo na “borzah”, ki so podobne tistim, ki trgujejo z delnicami podjetij.

Borze nas povezujejo direktno z bitcoin trgom, kjer lahko zamenjamo tradicionalne valute za bitcoin. Pomembno si je zapomniti, da bitcoin borza in bitcoin denarnica nista ista zadeva.

Obstaja več priznanih borz, ki ponujajo trgovanje z visokim varnostnim standardom in poročili, toda priporočamo vam, da sami izberete pravo zase na podlagi svojih meril.

Poleg Coinbase, so popularne še Kraken, Binance, Coinmama, CEX.IO in Gemini.

Bitcoin borza

ALTERNATIVNI NAČINI KUPOVANJA BITCOINA

Čeprav je borza (kot je npr. Coinbase) ena izmed najbolj priljubljenih poti do tega kako kupiti bitcoin, to ni edina pot. Obstaja še nekaj alternativnih načinov, nekateri izmed njih pa so našteti spodaj.

BITCOIN BANKOMAT

Bitcoin bankomati delujejo podobno kot izmenjava z osebo na živo.

V bankomat vnesemo gotovino, ki jo nato uporabimo za nakup bitcoina, ki se nato prenese v varovano digitalno denarnico.

Bitcoin bankomati so v zadnjih letih postali izjemno popularni.

Bitcoin bankomat

P2P borze

Za razliko od klasičnih borz, kjer so transakcije anonimne, obstajajo borze, kjer se lahko z ostalimi kupci in prodajalci povežete.

Način spominja bolj na male oglase, kjer lahko zapišete kaj želite kupiti, s kakšno plačilno metodo in po kakšni ceni.

To vam omogoča, da najdete ponudbo, kakršno želite kupiti.

Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno namenjeno informiranju. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiri vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih. E-TITANEX OÜ ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki so vsebovani v tem članku in si pridržuje pravico do napak. Vsi podrobni podatki so v dokumentih, ki so na razpolago na spletu.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prenesite BREZPLAČEN vodnik o investiranju v 2023.

Kriptovalute, blockchain, Bitcoin in druge kripto-neznanke v enemu članku.

Kriptovalute so transparenten ter učinkovit plačilni sistem prihodnosti, ki odpravlja številne pomanjkljivosti denarja. Ena večjih pomanjkljivosti FIAT valut je ta, da lahko centralne banke po potrebi v obtok pošiljajo večje količine denarja, to pa povzroča razvrednotenje le tega in s tem tudi inflacijo. Ker večino kriptovalut ni mogoče preprosto “tiskati”, se počasi uveljavljajo kot hranilec vrednosti in zato predstavljajo zanimivo obliko naložbe, ki ima velik potencial za rast. Zato je prav, da se o njih poučite še preden postanejo del našega vsakdana.

Preberi vsebino »
Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prenesite BREZPLAČEN vodnik o investiranju v 2023.