Zakaj bi podjetniki sploh investirali?

1. Naložbe razpršijo vaš vir dohodka – Za vsakega podjetnika je bistvenega pomena, da ima več virov dohodka. Naložbe lahko zagotovijo stalen, pasivni dohodek, ki lahko dopolnjuje denarni tok iz podjetja ali drugih virov.

2. Naložbe zagotavljajo možnost dolgoročne rasti – Večina podjetij ustvarja prihodek s prodajo blaga ali storitev. Z vlaganjem denarja pa lahko oplemenitete del kapitalskega dobičk, ki vam dodatno poveča prihodke in vam dolgoročno prinaša obresti.

3. Naložbe zagotavljajo zaščito pred inflacijo – Naložbe v sredstva, kot so delnice, obveznice in kriptovalute, dajejo poslovnežem možnost zaslužka, ki je višji od inflacije.

»Premožni ne delajo za denar, ker vedo kaj narediti, da bo denar delal zanje.«

Robert Kiyosaki

Mnogi lastniki podjetij ne poznajo osnov vlaganja, zato delajo napake. Kot podjetnik morate razumeti osnove investiranja, da lahko ustvarite investicijsko strategijo, ki bo dobro delovala za vaše podjetje.

Pri izbiri naložb morate upoštevati več ključnih dejavnikov. Najprej in predvsem poiščite naložbe z dobrimi donosi na vložen kapital. 

Poiščite naložbe z preverjenimi rezultati slozi daljše časovno obdobje.

Nato premislite, kako tvegana je posamezna naložba. Tvegane naložbe običajno prinašajo večje donose, vendar obstaja tudi večja verjetnost, da boste denar izgubili. Preden se odločite za naložbo, se prepričajte, da ste seznanjeni z vsemi tveganji.

Pomembno je tudi, da svoje naložbe razpršite. Naložbe v samo eno sredstvo ali segment vam še dodatno poveča tveganje. Saj boste izpostavljeni večjemu tveganju, če se v določenem sektorju ali razredu kaj zgodi. Z razpršitvijo med različne vrste sredstev in trgih razpršite tveganje in lahko potencialno povečate svoje donose.
Pomembno je tudi, da ste obveščeni o aktualnih novicah in dogodkih, ki bi lahko vplivali na vaše naložbe. Veliko uspeha pri naložbah je posledica tega, da lahko predvidite spremembe na trgih, preden se zgodijo, tako da lahko ustrezno prilagodite svoj portfelj in dosežete največje dobičke.

Delnice

Delnice so ena najbolj priljubljenih naložb, ki so na voljo poslovnežem. Delnice predstavljajo delež v podjetju ter se kupujejo in prodajajo na borzah vrednostnih papirjev. Z nakupom delnic postanete solastnik podjetja in imate pravico do njegovih dobičkov in sredstev v obliki dividend ali kapitalskih dobičkov. Vrednost vašega delnice se lahko povečajo ali zmanjšajo glede na spremembe na trgu.

Delnice ponujajo številne prednosti, med drugim možnost visokih donosov, likvidnost in razpršitev. Vendar pa naložbe v delnice prinašajo tudi določena tveganja, kot sta volatilnost cen in možnost izgube denarja, če cena delnice močno pade. Zato je pomembno, da podjetje, o katerem razmišljate, tudi dobro raziščete.

Obveznice

Obveznice so še ena priljubljena naložbena možnost za poslovneže. Obveznice so dolžniški instrumenti, ki jih izdajajo vlade in podjetja za zbiranje sredstev. Z nakupom obveznice izdajatelju posodite denar v zameno za redna plačila obresti v določenem časovnem obdobju. Ob koncu tega obdobja izdajatelj vrne vašo prvotno naložbo skupaj z vsemi nabranimi obrestmi. Obveznice vlagateljem zagotavljajo stalen dohodek z rednimi kuponskimi plačili ter potencialni kapitalski dobiček, če jih je mogoče prodati po višji ceni kot ob nakupu. Vendar pa so obveznice povezane tudi z nekaterimi tveganji, kot sta inflacijsko in kreditno tveganje, ki jih je treba pretehtati pred naložbo vanje.

Nepremičnine

Naložbe v nepremičnine so odličen način za razpršitev portfeljev. Naložbe v nepremičnine lahko zagotavljajo stalen dohodek z najemninami ali dolgoročno rasti vrednosti. Vendar pa so z naložbami v nepremičnine povezana nekatera tveganja, ki jih je treba predhodno upoštevati, kot so likvidnost, tržna nihanja in stroški vzdrževanja.

Zlato

Vlaganje v zlato je privlačna možnost za mnoge poslovneže, saj ponuja možnost diverzifikacije portfeljev in varovanja pred gospodarsko negotovostjo. Zlato že dolgo velja za varno premoženje, njegova vrednost pa se pogosto poveča, ko so trgi nestanovitni ali negotovi. Zato je lahko učinkovit način za uravnoteženje bolj tveganih naložb v delnice in obveznice. Poleg tega velja, da ima zlato zaradi svoje redkosti in industrijske uporabe notranjo vrednost, zaradi česar je manj podvrženo nihanjem, ki jih povzročajo spremembe razpoloženja na trgu ali monetarne politike.

Kriptovalute

Kriptovalute so v zadnjih letih zaradi možnosti visokih donosov in decentralizirane narave postale vse bolj priljubljene med vlagatelji. Kriptovalute so digitalne valute, ki uporabljajo kriptografijo za zavarovanje transakcij v verigi blokov. Ponujajo alternativno obliko naložbe, za katero ne veljajo enaki predpisi kot za tradicionalne naložbe, kot so delnice ali obveznice.

Čeprav so z naložbami v kriptovalute povezana številna tveganja, vlagateljem ponujajo priložnost, da razpršijo svoje portfelje in ob pravilni izbiri projektov v kratkem obdobju ustvarijo visok donost na vložen kapital.

Naložbe so pomemben del poslovanja vsakega podjetnika. Na voljo je veliko različnih naložbenih možnosti. Z razpršitvijo med različne vrste sredstev in trge lahko razpršite tveganje tudi v času ko vam poslovanje ne gre najbolje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja