Solana je zelo funkcionalen odprtokodni projekt, ki temelji na nedovoljeni naravi tehnologije blockchain za zagotavljanje decentraliziranih finančnih (DeFi) rešitev. Medtem ko sta se ideja in začetno delo na projektu začela leta 2017, je Solana uradno začela marca 2020 fundacija Solana s sedežem v Ženevi v Švici.

Protokol Solana je zasnovan tako, da olajša ustvarjanje decentraliziranih aplikacij (DApp). Njegov cilj je izboljšati razširljivost z uvedbo soglasja o dokazovanju zgodovine (PoH) v kombinaciji z osnovnim soglasjem proof-of-stake (PoS) verige blokov.

Zaradi inovativnega hibridnega modela konsenza Solana uživa zanimanje tako malih trgovcev kot institucij. Pomemben poudarek za Fundacijo Solana je, da decentralizirano financiranje postane dostopno v večjem obsegu.

V čem je Solana edinstvena?

Ena od bistvenih novosti, ki jih Solana prinaša, je konsenz o dokazovanju zgodovine (PoH), ki ga je razvil Anatolij Yakovenko. Ta koncept omogoča večjo razširljivost protokola, kar posledično poveča uporabnost.

Solana je v prostoru kriptovalut znana zaradi neverjetno hitrega delovanja. Solanin hibridni protokol omogoča znatno skrajšanje časa validacije tako za izvedbo transakcij kot za pametno pogodbo. Z bliskovito hitrimi časi obdelave je Solana pritegnila tudi veliko zanimanja institucionalnih podjetij.

Ena glavnih Solaninih obljub strankam je, da jih ne bodo presenetile povišane pristojbine in davki. Protokol je zasnovan tako, da ima nizke transakcijske stroške, hkrati pa zagotavlja razširljivost in hitro obdelavo.

Cena Solane je od sredine julija 2021 zrasla za več kot 700 %. Uvedba kolekcije Degenerate Ape NFT je ceno SOL dvignila na zgodovinsko najvišjo vrednost (ATH) nad 60 $ in je dosegla se od takrat vzpenja, predvsem zaradi večje aktivnosti razvijalcev v ekosistemu Solana, večjega institucionalnega interesa, rastočega ekosistema DeFi ter porasta NFT in igralne vertikale na Solani. Cena Solane se je 9. septembra 2021 povzpela na 216 $ ATH.

Solana je prejela veliko pohval za svojo hitrost in zmogljivost in je bila celo označena kot tekmec, ki se lahko primerja z Ethereumom in izziva prevladujočo platformo pametnih pogodb. Vendar pa so omrežje pestili ponavljajoči se izpadi, ki so zmanjšali njegovo ceno in težnje po tem, da postane “Visa kriptovalut”.

To je privedlo do nižanja cene SOL od februarja 2022, zato ni mogoče izključiti več kratkoročnih padcev. Vendar pa bi morala Solana dolgoročno ponovno videti rast zahvaljujoč močni podpori borz, kot je FTX.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja