Kaj je XRP (Ripple)?

XRP je izvorna kriptovaluta Ripple, plačilnega sistema s kriptovalutami, ki ga je ustvaril Ripple Labs Inc. XRP je njegovo “digitalno sredstvo, zgrajeno za globalna plačila”, kar pomeni, da Ripple načrtuje tekmovati z denarnimi nakazili, ki jih običajno izvaja bančni sistem. XRP bi uporabnikom omogočil pošiljanje denarja po zelo nizki ceni, kar bi pritegnilo potencialno zanimanje tako fizičnih strank kot bank. Ključna vrednost Rippla so njegovi majhni transakcijski stroški, medtem ko ponuja dokončnost transakcije v manj kot pet sekund.

Kako deluje XRP?

Ripple je razvil cenejšo in učinkovitejšo alternativo sistemu Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT) za obdelavo mednarodnih transakcij. To naj bi se zgodilo prek interneta vrednosti, ki je krovni izraz za več izdelkov Ripple: RippleNet, XRP Ledger, kovanec XRP in RippleX.

RippleNet je njegovo globalno omrežje, ki ga finančne institucije lahko uporabljajo za hitrejše in nižje stroške kot prek tradicionalnih sistemov. To je mogoče zahvaljujoč enemu API-ju, ki je potreben za povezavo z RippleNet. RippleNet ponuja tudi likvidnost na zahtevo (ODL), s čimer odpravlja potrebo po predhodnem financiranju v čezmejnih transakcijah. V bistvu deluje kot posrednik med dvema transakcijama in uravnava likvidnost med različnimi tujimi valutami. Evropski trgovec na drobno na primer morda ne želi prejemati ameriških dolarjev in obratno. ODL vstopi in uporablja XRP kot most za olajšanje transakcije.

XRP Ledger je Ripplova odprtokodna veriga blokov s kovancem XRP kot izvornim sredstvom. Deluje neodvisno od podjetja Ripple, čeprav ga Ripple uporablja za različne namene. Čeprav XRP Ledger ni tako priljubljen kot druge verige blokov, se lahko uporablja tudi kot poravnalni sloj.

V nasprotju z Ethereumom XRP Ledger ne uporablja soglasnega mehanizma dokazila o delu. Prav tako ne deluje s soglasnim mehanizmom Proof-of-stake, kot mnogi njegovi tekmeci. Namesto tega uporablja XRP Ledger Consensus Protocol, ki je bolj centralizirana in učinkovita rešitev za zmanjšanje časa dokončnosti transakcije in stroškov transakcije. Z knjigo XRP Ledger je mogoče transakcije zaključiti v le nekaj sekundah, veliko hitreje kot desetminutni čas bloka Bitcoin ali tradicionalnih sistemov, kot je SWIFT.

Končno je RippleX platforma, ki ponuja rešitve blockchain za projekte, ki želijo zagotavljati storitve, usmerjene v plačilo. Namesto da bi iz nič gradila lastne DApps in blockchain rešitve, lahko podjetja izkoristijo strokovno znanje in izdelke RippleX in XRP Ledger, da zagotovijo splošno združljivost in privlačno uporabniško izkušnjo. Doslej sta bila na RippleXu uvedena dva protokola: Interledger, plačilno podjetje, ki zagotavlja združljivost med različnimi plačilnimi sistemi, in PayString, rešitev, ki poenostavlja plačilne naslove.

Skratka, Ripple ima naravno privlačno vrednostno ponudbo za čezmejna plačila, ki je do danes drugi protokoli niso ustrezno rešili. Ripple lahko s svojo povečano hitrostjo in učinkovitostjo postane legitimna alternativa sistemu SWIFT.

Vendar pa je nerešena tožba SEC proti Ripplu še vedno v ozadju za Ripple. Preden lahko podjetje poskuša izpodbijati stare rešitve, kot je SWIFT, bo moralo najprej rešiti nejasno regulativno situacijo.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Kriptovalute, blockchain, Bitcoin in druge kripto-neznanke v enemu članku.

Kriptovalute so transparenten ter učinkovit plačilni sistem prihodnosti, ki odpravlja številne pomanjkljivosti denarja. Ena večjih pomanjkljivosti FIAT valut je ta, da lahko centralne banke po potrebi v obtok pošiljajo večje količine denarja, to pa povzroča razvrednotenje le tega in s tem tudi inflacijo. Ker večino kriptovalut ni mogoče preprosto “tiskati”, se počasi uveljavljajo kot hranilec vrednosti in zato predstavljajo zanimivo obliko naložbe, ki ima velik potencial za rast. Zato je prav, da se o njih poučite še preden postanejo del našega vsakdana.

Preberi vsebino »

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Izpolnite obrazec, da se dogovorimo za brezplačen in neobvezen informativni klic ali sestanek.

Na ta način vam bomo lažje predstavili naše podjetje, prav tako pa boste imeli priložnost za morebitna vprašanja.

Poslali vam bomo tudi našo popolnoma brezplačno e-knjigo, ki govori o investicijah za leto 2020 in brošuro, kjer si lahko preberete več o našem podjetju. 

75%
75%
75%
75%
75%