Kaj je Ethereum (ETH)

Ethereum je decentraliziran odprtokodni sistem blockchain, ki ima lastno kriptovaluto Ether. ETH deluje kot platforma za številne druge kriptovalute, pa tudi za izvajanje decentraliziranih pametnih pogodb.

Ethereum je v beli knjigi iz leta 2013 prvič opisal Vitalik Buterin. Buterin je skupaj z drugimi soustanovitelji zagotovil financiranje projekta v spletni javni množični prodaji poleti 2014. Projektni skupini je uspelo zbrati 18,3 milijona dolarjev v Bitcoinu, cena Ethereuma v začetni ponudbi kovancev (ICO) pa je bila 0,311 dolarja. , z več kot 60 milijoni prodanih Ethereumov.

Fundacija Ethereum je 30. julija 2015 uradno lansirala blockchain pod prototipom s kodnim imenom »Frontier«. Od takrat je bilo izvedenih več posodobitev omrežja – »Constantinople« 28. februarja 2019, »Istanbul« 8. decembra 2019, »Muir Glacier« 2. januarja 2020, »Berlin« 14. aprila 2021, in nazadnje, 5. avgusta 2021, »london« hard fork.

Domnevni cilj Ethereuma je postati globalna platforma za decentralizirane aplikacije, ki uporabnikom z vsega sveta omogoča pisanje in zagon programske opreme, ki je odporna na cenzuro, izpade in goljufije.

Zakaj je Ethereum edinstven?

Ethereum je pionir koncepta platforme za pametno pogodbo blockchain. Pametne pogodbe so računalniški programi, ki samodejno izvajajo dejanja, potrebna za izpolnitev dogovora med več strankami na internetu. Zasnovani so bili tako, da zmanjšajo potrebo po zaupanja vrednih posrednikih med izvajalci in tako zmanjšajo transakcijske stroške, hkrati pa povečajo zanesljivost transakcij.

Ethereumova glavna inovacija je bila oblikovanje platforme, ki mu je omogočila izvajanje pametnih pogodb z uporabo verige blokov, kar dodatno krepi že obstoječe prednosti tehnologije pametnih pogodb. Ethereumov blockchain je bil po besedah ​​soustanovitelja Gavina Wooda zasnovan kot »en računalnik za ves planet«, ki je teoretično sposoben narediti kateri koli program bolj robusten, odporen na cenzuro in manj nagnjen k goljufijam, tako da ga izvaja na globalno distribuiranem omrežje javnih vozlišč.

Poleg pametnih pogodb lahko Ethereumov blockchain z uporabo standarda združljivosti ERC-20 gosti druge kriptovalute, imenovane »žetoni«. Pravzaprav je bila to doslej najpogostejša uporaba platforme ETH: do danes je bilo lansiranih več kot 280.000 žetonov, skladnih z ERC-20. Več kot 40 od ​​teh se uvršča med 100 najboljših kriptovalut po tržni kapitalizaciji, na primer USDT, LINK in BNB. Od nastanka iger Play2Earn se je znatno povečalo zanimanje za ceno ETH za PHP.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Kriptovalute, blockchain, Bitcoin in druge kripto-neznanke v enemu članku.

Kriptovalute so transparenten ter učinkovit plačilni sistem prihodnosti, ki odpravlja številne pomanjkljivosti denarja. Ena večjih pomanjkljivosti FIAT valut je ta, da lahko centralne banke po potrebi v obtok pošiljajo večje količine denarja, to pa povzroča razvrednotenje le tega in s tem tudi inflacijo. Ker večino kriptovalut ni mogoče preprosto “tiskati”, se počasi uveljavljajo kot hranilec vrednosti in zato predstavljajo zanimivo obliko naložbe, ki ima velik potencial za rast. Zato je prav, da se o njih poučite še preden postanejo del našega vsakdana.

Preberi vsebino »

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Izpolnite obrazec, da se dogovorimo za brezplačen in neobvezen informativni klic ali sestanek.

Na ta način vam bomo lažje predstavili naše podjetje, prav tako pa boste imeli priložnost za morebitna vprašanja.

Poslali vam bomo tudi našo popolnoma brezplačno e-knjigo, ki govori o investicijah za leto 2020 in brošuro, kjer si lahko preberete več o našem podjetju. 

75%
75%
75%
75%
75%