USDT je ​​stablecoin (kriptovaluta stabilne vrednosti), ki odraža ceno ameriškega dolarja, ki ga izda podjetje Tether s sedežem v Hongkongu. Vezanje žetona na USD se doseže z vzdrževanjem vsote komercialnih zapisov, fiduciarnih vlog, gotovine, repo zapisov rezerv in zakladnih menic v rezervah, ki je v USD enaka številu USDT v obtoku.

Prvotno predstavljen julija 2014 kot Realcoin, žeton kriptovalute druge plasti, zgrajen na vrhu Bitcoinovega blockchaina z uporabo platforme Omni, je bil kasneje preimenovan v USTether in nato končno v USDT. Poleg Bitcoina je bil USDT pozneje posodobljen, da deluje na blokih Ethereum, EOS, Tron, Algorand in OMG.

Naveden namen USDT je ​​združiti neomejeno naravo kriptovalut – ki jih je mogoče pošiljati med uporabniki brez zaupanja vrednega posrednika tretje osebe – s stabilno vrednostjo ameriškega dolarja.

Stablecoini se v zadnjem času vse pogosteje uporabljajo kot varovanje pred inflacijo; v primerjavi s hranjenjem fiat valute na varčevalnem računu v povprečju 0,06 %, lahko uporabniki posodijo svoje stabilne coine in zaslužijo od 3 % do 20 %. Vendar ne pozabite, da vključujejo regulativna tveganja, tveganja platform in več.

Zakaj je Tether edinstven?

Edinstvena lastnost USDT je ​​dejstvo, da Tether zagotavlja, da njegova vrednost ostane vezana na ameriški dolar. Po navedbah Tetherja vedno, ko izda nove žetone USDT, nameni enak znesek USD v svoje rezerve in tako zagotovi, da je USDT v celoti podprt z gotovino in denarnimi ustrezniki.

Znamenita visoka volatilnost kriptovalut pomeni, da lahko kriptovalute v enem dnevu pridobijo ali izgubijo 10-20% vrednosti, zaradi česar so nezanesljive kot sredstvo za shranjevanje vrednosti. USDT je ​​po drugi strani zaščiten pred temi nihanji.

Zaradi te lastnosti je USDT varno zatočišče za vlagatelje v kriptovalute: v obdobjih visoke volatilnosti lahko prestavijo svoje portfelje v USDT, brez da bi morali kupovati USD. Poleg tega USDT ponuja preprost način za transakcijo v protivrednosti v ameriških dolarjih med regijami, državami in celo celinami prek blockchaina – ne da bi se morali zanašati na počasnega in dragega posrednika, kot je banka ali ponudnik finančnih storitev.

Vendar pa je v preteklih letih prišlo do številnih polemik glede veljavnosti trditev Tetherja o njihovih USDT rezervah, kar je včasih motilo ceno USDT, ki se je v nekem trenutku v zgodovini znižala na 0,88 USD. Mnogi so izrazili zaskrbljenost zaradi dejstva, da neodvisna tretja oseba nikoli ni v celoti revidirala rezerv Tetherja.

Tether je bil tarča številnih napadov na kredibilnost zaradi nejasne bilance stanja in pomanjkanja javne revizije. Podjetje je bilo večkrat kaznovano zaradi zavajajočih navedb o stanju svojih poslovnih knjig. Potem ko je Tether objavil prvo razčlenitev svojega stanja, je bil pod še večjim nadzorom regulatorjev zaradi njegovih trditev, da so vsi izdani stabilni coini v celoti podprti z dolarskimi rezervami.

Čeprav naj bi poročilo Tether očistilo vseh obtožb o kršitvah, ostajajo dvomi. Podjetje je bilo večkrat v prepirih glede svojih poslovnih praks, vendar večina udeležencev trga sprejema, da je Tether na nek način “prevelik, da bi propadel”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja