Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Kaj je Tether (USDT)?

USDT je ​​stablecoin (kriptovaluta stabilne vrednosti), ki odraža ceno ameriškega dolarja, ki ga izda podjetje Tether s sedežem v Hongkongu. Vezanje žetona na USD se doseže z vzdrževanjem vsote komercialnih zapisov, fiduciarnih vlog, gotovine, repo zapisov rezerv in zakladnih menic v rezervah, ki je v USD enaka številu USDT v obtoku.

Prvotno predstavljen julija 2014 kot Realcoin, žeton kriptovalute druge plasti, zgrajen na vrhu Bitcoinovega blockchaina z uporabo platforme Omni, je bil kasneje preimenovan v USTether in nato končno v USDT. Poleg Bitcoina je bil USDT pozneje posodobljen, da deluje na blokih Ethereum, EOS, Tron, Algorand in OMG.

Naveden namen USDT je ​​združiti neomejeno naravo kriptovalut – ki jih je mogoče pošiljati med uporabniki brez zaupanja vrednega posrednika tretje osebe – s stabilno vrednostjo ameriškega dolarja.

Stablecoini se v zadnjem času vse pogosteje uporabljajo kot varovanje pred inflacijo; v primerjavi s hranjenjem fiat valute na varčevalnem računu v povprečju 0,06 %, lahko uporabniki posodijo svoje stabilne coine in zaslužijo od 3 % do 20 %. Vendar ne pozabite, da vključujejo regulativna tveganja, tveganja platform in več.

Zakaj je Tether edinstven?

Edinstvena lastnost USDT je ​​dejstvo, da Tether zagotavlja, da njegova vrednost ostane vezana na ameriški dolar. Po navedbah Tetherja vedno, ko izda nove žetone USDT, nameni enak znesek USD v svoje rezerve in tako zagotovi, da je USDT v celoti podprt z gotovino in denarnimi ustrezniki.

Znamenita visoka volatilnost kriptovalut pomeni, da lahko kriptovalute v enem dnevu pridobijo ali izgubijo 10-20% vrednosti, zaradi česar so nezanesljive kot sredstvo za shranjevanje vrednosti. USDT je ​​po drugi strani zaščiten pred temi nihanji.

Zaradi te lastnosti je USDT varno zatočišče za vlagatelje v kriptovalute: v obdobjih visoke volatilnosti lahko prestavijo svoje portfelje v USDT, brez da bi morali kupovati USD. Poleg tega USDT ponuja preprost način za transakcijo v protivrednosti v ameriških dolarjih med regijami, državami in celo celinami prek blockchaina – ne da bi se morali zanašati na počasnega in dragega posrednika, kot je banka ali ponudnik finančnih storitev.

Vendar pa je v preteklih letih prišlo do številnih polemik glede veljavnosti trditev Tetherja o njihovih USDT rezervah, kar je včasih motilo ceno USDT, ki se je v nekem trenutku v zgodovini znižala na 0,88 USD. Mnogi so izrazili zaskrbljenost zaradi dejstva, da neodvisna tretja oseba nikoli ni v celoti revidirala rezerv Tetherja.

Tether je bil tarča številnih napadov na kredibilnost zaradi nejasne bilance stanja in pomanjkanja javne revizije. Podjetje je bilo večkrat kaznovano zaradi zavajajočih navedb o stanju svojih poslovnih knjig. Potem ko je Tether objavil prvo razčlenitev svojega stanja, je bil pod še večjim nadzorom regulatorjev zaradi njegovih trditev, da so vsi izdani stabilni coini v celoti podprti z dolarskimi rezervami.

Čeprav naj bi poročilo Tether očistilo vseh obtožb o kršitvah, ostajajo dvomi. Podjetje je bilo večkrat v prepirih glede svojih poslovnih praks, vendar večina udeležencev trga sprejema, da je Tether na nek način “prevelik, da bi propadel”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prenesite BREZPLAČEN vodnik o investiranju v 2023.

Kriptovalute, blockchain, Bitcoin in druge kripto-neznanke v enemu članku.

Kriptovalute so transparenten ter učinkovit plačilni sistem prihodnosti, ki odpravlja številne pomanjkljivosti denarja. Ena večjih pomanjkljivosti FIAT valut je ta, da lahko centralne banke po potrebi v obtok pošiljajo večje količine denarja, to pa povzroča razvrednotenje le tega in s tem tudi inflacijo. Ker večino kriptovalut ni mogoče preprosto “tiskati”, se počasi uveljavljajo kot hranilec vrednosti in zato predstavljajo zanimivo obliko naložbe, ki ima velik potencial za rast. Zato je prav, da se o njih poučite še preden postanejo del našega vsakdana.

Preberi vsebino »
Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prenesite BREZPLAČEN vodnik o investiranju v 2023.